Werkverschaffing in de bijna Groen(ste) gemeente

Al heel lang is de gemeente Leidschendam – Voorburg aan het werk om het “Groenste Jongetje” van de klas te mogen zijn. In 2017 was de verkiezing Groenste stad van Nederland. Leidschendam – Voorburg werd derde. Best knap al zeg ik het zelf.

Het verhaal “groenste stad” gaat natuurlijk niet alleen over de hoeveelheid grasvelden en struiken die we hebben. Ook recreatie, toerisme en duurzaamheid spelen een hele grote rol. Om al het groen in de gemeente, (boompjes, struikjes en het onkruid), te onderhouden zijn er de mannen en vrouwen van stadsbeheer. Voor een groot gedeelte gesubsidieerde banen om de kosten te drukken en werken voor iedereen toegankelijk te maken. Voor het grotere en zwaardere werk worden vaak aannemers in dienst genomen omdat de gemeente het materieel niet (meer) heeft.

Een aantal weken geleden werden overhangende takken aan de Veursestraatweg en de Oude Trambaan door een aannemer gesnoeid. Een grote tractor met beweegbare arm voorzien van messen snoeide alles bij. Achter de tractor aan een veegwagen van de gemeente. Na dik 4 uur werken zat alles er op. Straat pico bello! De volgende morgen werden we wakker van het geluid van een kantenmaaier. Al het gras dat om paaltjes heen groeit werd vakkundig verwijderd. Sjokkend met zijn maaier liep hij de hele straat door. Al het verkeer (gisteren was de straat afgesloten) raasde aan hem voorbij en blies al het gemaaide groen over de weg. De pico bello straat was niet meer pico bello. 3 dagen later kwam er een veegwagen van de gemeente door de straat. Alle hoekjes en parkeerhavens werden netjes schoongemaakt. U raad het al, de straat was weer pico….. juist.

Maandagochtend. Een week of 3 geleden. Vanaf de Vinkenborglaan komt er een HeatWeed aanrijden over het fietspad. Een wagen die onkruid “verstoomd”. Volgens de leverancier en de gemeente een duurzame en Co2 vriendelijke manier van onkruid bestrijden. Wat er niet wordt bij verteld is dat de wagen tot 8 keer vaker ingezet moet worden en een enorm hoge diesel uitstoot heeft. Het Groenste Jongetje willen zijn……. Schijnbaar is bij velen al duidelijk dat de HeadWeed geen effect heeft want de volgende dag komt de man met de kantenmaaier door de straat en snoeit al het onkruid dat tussen de tegels op het fietspad groeit.

Afgelopen maandag werd er weer hard gewerkt in de straat. De veegwagen deed zijn ronde. Netjes over de weg heen en weer en later op de dag over het fietspad via de Veursestraatweg naar de Parnashofweg. Het zal u natuurlijk niet verbazen dat gisteren……. Jawel hoor, de kantenmaaier sjokte weer voorbij.

Gisteren werd de Noordsingel vakkundig gesnoeid en gemaaid. Was ook echt nodig. De aannemer had er zijn handen vol aan. Alles ziet er weer netjes en verzorg uit. De grote tractor en bijbehorende maai-constructie was schijnbaar voor twee dagen gehuurd want vanochtend reed hij door de straat. Brede stroken van dik een meter werden gemaaid. Dikke takken en bladeren schoten de weg op maar werden vakkundig door automobilisten en buschauffeurs kapot gereden.

Het wachten is nu op wat komen gaat. Komt morgen de borstelwagen eerst of mag de kantenmaaier weer gaan sjokken? Ik ben benieuwd naar wat komen gaat! Maar wat er ook gebeurd;

Met deze manier van werken is er altijd werk!